LCAMP – Öğrenici Merkezli İleri (Gelişmiş) Üretim Platformu ortakları 14-16 Haziran 2023 tarihlerinde üçüncü uluslararası ortaklar toplantısı için Kocaeli, Türkiye’de bir araya geldi. LCAMP projesi, İleri Üretimde dijital ve yeşil geçişlerle başarılı bir şekilde yüzleşmek için genç ve yetişkin öğrencileri eğitme, becerilerini artırma ve yeni beceri kazandırmada Mesleki Eğitim ve Öğretim (VET) sağlayıcıları, KOBİ’ler, endüstriyel kümeler ve (uygulamalı) araştırma merkezlerinden oluşan geniş bir ekosistemi desteklemeyi amaçlamaktadır. LCAMP projesi, Avrupa Birliği’nin Erasmus+ programı tarafından Haziran 2022-Mayıs 2026 arasında 4 milyon Avro hibe ile ortaklaşa finanse edilmektedir. Yirmi ortaklı konsorsiyum TKNIKA Bask Mesleki Eğitim ve Öğretim (VET) tarafından yönetilmektedir.
İki gün süren toplantı, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü‘nün ev sahipliğinde, LCAMP ortakları Gebkim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve GEBKİM OSB’nin koordinasyonunda düzenlendi. Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Sayın Ömer AKMANŞEN’in açılış konuşması ile başladı. Akmanşen konuşmasında “LCAMP projesi önemli bir girişim. İşbirliği, eğitim ve endüstri ilişkilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Kocaeli, Türkiye’nin sanayi merkezlerinden biridir. Teknolojik başarılarda ve eğitim ve MEÖ becerilerindeki basamaklarda rolleri vardır. Bu deneyim, deneyimlerimizi paylaşmamıza ve bu sektörde ilerlememize yardımcı oluyor.” ifadelerini kullandı.
Sabah, LCAMP projesinin planlanan ana çıktılarından biriyle, LCAMP İttifakı’yla (LCAMP Alliance) başladı. İttifak Çalışma Paketinin eş lideri Iñigo Araiztegui Arraiz (TKNIKA), Noelia Cantero (EARLALL) ile birlikte, İttifakın ortakları uluslararası düşünüp yerel düzeyde çalışmaya teşvik etmedeki önemini vurguladı. İttifak; Mesleki Eğitim ve Öğretim, İleri Üretim, Endüstri ve Eğitime yönelik sistemik bir yaklaşım ilkeleri altında çalışan projenin sonuna kadar 200 üyeye sahip olmayı hedefliyor. İttifak’ın ilk stratejik planını buradan okuyabilirsiniz.
İlk günün öğleden sonrasında her çalışma paketindeki ilerlemeler özetlendi. LCAMP partnerleri tarafından Açık İnovasyon Topluluğu tanımlanırken “LCAMP İşbirlikçi Öğrenen Fabrika (CLF) ve İleri Üretim (ADMA) modelleri doğrultusunda, teknolojik yenilik tutkusunu paylaşan ve düzenli etkileşimlerle bunu daha iyi yapmayı öğrenmeyi hedefleyen bir grup insan.” ifadeleri kullanıldı. Topluluk, İleri Üretimde değişim ve yenilik için entelektüel kaynaklar sağlamayı amaçlayan İttifak’ın bir alanı ve üyelik alt kümesi haline gelecektir. Ayrıca ortaklar, LCAMP projesinin ikinci önemli sonucunun yenilikçi faktörünü geliştirdi ve üzerinde beyin fırtınası yaptı: KOBİ’ler, Mesleki Eğitim ve Öğretim, İleri Üretim öğrencileri ve diğer sağlayıcılar için Platform.
15 Haziran’da ortaklar, proje genelinde gelecek yıl için yaklaşan takvimi tartıştı. Başlıca kilometre taşları, İttifak’ın yasal tüzüğünü, yıllık konferansların geliştirilmesini ve projeyle ilgilenen dış paydaşların ve ortakların daha fazla katılımını içerecek. Öğleden sonra, Miguel Altuna‘nın (Bask Ülkesi) liderliğini yaptığı altıncı iş paketi olan İşbirlikçi Öğrenme Fabrikası (CLF) hakkındaki sunumuyla sona erdi. Ekip, CLF’nin LCAMP’in nihai hizmet teklifine nasıl entegre edileceğine bir örnek olarak, CLF metodolojisi kullanılarak üretilmiş bir robot tanıttı.
Genel olarak iki gün, LCAMP ortakları için uluslararası konsorsiyumdaki bağlantılarını güçlendirmeleri için mükemmel bir fırsattı ve ilerlemenin değerlendirilmesi ve projenin sonraki üç yılını planlamak için projenin ilk yılında önemli bir kilometre taşı görevi gördü.