LCAMP projesi, Toulouse’daki ikinci ortaklar toplantısında ilk Gelişmiş Üretim Platformuna doğru ilerliyor.
Mesleki Mükemmeliyet Merkezi (CovEs) için Öğrenci Odaklı Gelişmiş Üretim Platformu toplantısı, 17-18 Ocak’ta Fransa’nın Toulouse şehrinde, Mécanic Vallé’nin ev sahipliğinde ve havacılık/uzay çalışmalarına ayrılmış bölgesel Eğitim, Araştırma, İnovasyon ve Teknoloji Transfer merkezi olan Maison de la Formation Jacqueline Auriol iş birliğiyle gerçekleştirildi.
LCAMP ortakları, AB tarafından finanse edilen projenin başladığı 2022’den bu yana ikinci kez bir araya geldi. Toplantıya GEBKİM OSB’yi temsilen Çevre Mühendisi ve Proje Sorumlusu Cem Kılınç, GEBKİM MTAL’yi temsilen Kimya Teknolojisi Öğretmeni Metehan Güllü katıldı.
LCAMP projesi , genç ve yetişkin öğrencilerin dijital ve yeşil geçişlerle başarılı bir şekilde yüzleşmeleri için becerilerini geliştirmek ve yeniden vasıflandırmak üzere daha dayanıklı, yenilikçi ve daha donanımlı hale gelmelerini sağlayacak eğitimlerin Mesleki Mükemmeliyet Merkezleriyle gerçekleştirilerek bölgesel Gelişmiş Üretimi desteklemeyi ve güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca LCAMP, Mesleki Eğitim ve Öğretim (MEÖ) sistemleri aracılığıyla bölgelerin büyümesini ve daha rekabetçi olmasını desteklemektedir.
LCAMP ortaklarına, Fransız İlk ve Sürekli Mesleki Eğitim ve Çıraklık Akademik Bölgesi Direktörü Bay Nicolas Madiot tarafından yapılan açılış konuşmasında LCAMP’ın hedefleri ve kuruluş ağları açısından MEÖ ve eğitim merkezleri için Avrupa referansı olmasını istediklerini belirtti. LCAMP ortaklarını, Mesleki Mükemmeliyet Merkezi için ilk Öğrenci Odaklı Gelişmiş Üretim Platformunun geliştirilmesi üzerinde birlikte çalışmaya devam etmeye teşvik eden Bay Nicolas Madiot “tek başımıza daha hızlı gideriz ancak birlikte daha uzağa gideriz” dedi.
Paralel çalıştaylar: işbirlikçi süreç
Bay Madiot’un ilham verici sözlerinin ardından proje ortakları paralel oturumlara başladı. İki gün boyunca, geleceğin platformunu oluşturmak amacıyla LCAMP faaliyetlerini ilerletmek için paralel çalıştaylar düzenlendi.
17 Ocak 2023’te gerçekleştirilen çalıştay, geleceğin Öğrenci Odaklı Gelişmiş Üretim Gözlemevi (Mecanic Vallé liderliğindeki İş Paketi (İP) 3), Açık İnovasyon Topluluğu (TKNIKA liderliğindeki İP4) ve MEÖ-KOBİ Bağlantısı (AFM ve ortak liderliğindeki İP7) iş paketlerine odaklandı. Son olarak İleri Üretim (İÜ) için Öğrenci Odaklı Eğitimin (DHBW liderliğindeki WP5) içeriği hakkında çalışmalar sürdürüldü.
Öğrenci Odaklı Gelişmiş Üretim Gözlemevi, mevcut Gelişmiş Üretim platformları ve gözlemevlerindeki en iyi uygulamaları geliştirmeyi amaçlamaktadır. Gözlemevi daha sonra ilgili bilgileri filtreleyecek ve analiz ederek Mesleki Eğitim ve Öğretim paydaşlarına yüksek değerli bir rapor sağlayacaktır. Telco-Mines Okulları Albi-Carmaux (Fransa) öğrencileri, gelecekteki Gözlemevi’nin nasıl görünebileceği ve öğrencilerin beklentilerinin nasıl karşılayabileceği konusundaki görüşlerini Lcamp proje ortaklarına sundular.
Açık İnovasyon Topluluğu (AİT) , esas olarak CoVE’ler ve KOBİ’ler arasında uygulamalı araştırma ve geliştirme projelerini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. AİT oluşturmanın ilk aşaması, mesleki eğitimin teknik yenilik için önemine işaret eden masa başı ve saha araştırmasıdır. Ayrıca, AİT çalışmalarının bir kısmı, Topluluğun ADMA modeli aracılığıyla Gelişmiş Üretim KOBİ’lerindeki yenilikleri nasıl teşvik edebileceğini ele alacaktır.
Topluluk, KOBİ-MEÖ Bağlantısını geliştirmenin yolunu açacak ve bu bağlantı, LCAMP aracılığıyla dijital dönüşüm yolculuklarını MEÖ Merkezlerinden sağlanan eğitimle birleştirerek KOBİ’ler için gelişmiş üretimin sağlanmasını hızlandıracak.
İlk gün, Endüstri 4.0 ve 5.0’a yönelik dijital dönüşüm için gerekli nitelikler, ilgili beceriler ve yetkinliklerin nasıl tanımlanacağı üzerine beyin fırtınası ile kapatıldı. Öğrenci Odaklı Eğitim, gelecekteki LCAMP platformuna eklenecek olan İleri Üretim için nitelikler/eğitim teklifleri ve mikro kimlik bilgileri hakkında hizmet oluşturacaktır.
18 Ocak 2023’te ortaklar geleceğin İşbirliğine Dayalı Öğrenme Fabrikası (MEÖ Merkezi Miguel Altuna liderliğindeki İP6) ve “ Platform ” (KIC liderliğindeki İP8) iş paketlerine yönelik çalışmalar sürdürdü.
İş ortakları, uluslararası bağlantılı öğrenen fabrikaları aracılığıyla ileri üretim eğitimi için fabrika laboratuvarlarının kurulmasına yönelik ilk adımlara katkıda bulundu. Eğitim amacıyla Endüstri 4.0 ve 5.0’ı etkinleştiren teknolojileri entegre ettikleri gerçek ve sanal senaryolar oluşturacak ve birbirine bağlayacaklardır.
LCAMP nihai ürünü, proje tarafından üretilen tüm hizmet, veri ve bilgilere erişim için tek noktadan hizmet sağlayan“Platform” olacaktır. Hem AİT hem de Gözlemevi platforma entegre edilecek. Proje ortakları çalıştay sırasında , nihai kullanıcı deneyimini tanımlamaya yardımcı olmak için platformda bulunacak veri bilgilerini (iş tanımları, beceriler, yetkinlikler veya kurslar) beraber oluşturmaya başladı.
Havacılık Vadisi
Proje ortakları, LCAMP işbirliğini diğer sektörlere ve AB Projelerine genişletmek için Aerospace Valley kümesinin çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı buldu. Avrupa Proje Müdürü Maude Perier-Camby, hedeflerinin ağa liderlik etmek ve üyeleri inovasyonda desteklemek ve özellikle ortaklara dijital geçiş, çevresel geçiş ve uluslararası gelişim ile yeterlilik ve becerilerinde rehberlik etmek olduğunu açıkladı. Her iki eylem de LCAMP’ın, öğrencileri ikiz geçişle yüzleşmeleri için eğitmek ve becerilerini geliştirmek üzere daha donanımlı hale gelmeleri için bölgesel Gelişmiş Üretim MEÖ-KOBİ ekosistemlerini destekleme ve güçlendirme hedefleriyle ilgilidir.
Bir sonraki yüz yüze görüşme
Bir sonraki proje toplantısı Haziran 2023’te Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü (Kocaeli, Türkiye) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.