Vefat ederek bugün aramızda olmayan Refik Baydur gibi duayen bir sanayicinin ardından Kocaeli-Gebze V (KİMYA) İhtisas OSB (GEBKİM) ’de başkanlık görevini getirilen sanayıca ve işadamı Vefa İbrahim Aracı’yla GEBKİM Bölge Müdürlüğü’nde keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Sıra dışı bir kişilik olan Aracı, GEBKİM’de yapmak istediklerini, bölgenin son durumunu, bölgeye kazandıracağı Liseyi ve ilk kez açıkladığı GEBKİM Eğitim Vakfı’nı anlattı.
Sayın Aracı, Rahmetli Refik Baydur sonrası göreve geldiniz. GEBKİM’in son durumunu doluluk oranı hakkında bilgi verirmisiniz?
Bölgemizin kurucusu, bugünlere gelmesinde önemli bir rol oynayan ve Türk sanayisine ve kimya sektörüne adeta ömrünü veren Refik Baydur’u rahmetle anıyorum. Ondan sonra bu bayrağı devralmanın zorluklarını zaten bilen biriyim. Kendisi ile burada çalışma şansına da sahip oldum. Kurucu başkanımızın vefatı sonrası şahsım ve yönetimim arkadaşlarımızın önerisi ile göreve getirildik. Halen bu görevimizi sürdürmekteyiz. GEBKİM’de halen doluluk oranımız % 50’nin üzerindedir. Üretimde olan 20 firmamız var. Devam eden 13 proje, proje aşamasında ise 3 firmamız var. Tahsisi yapılmış ve henüz planlanmayan 18 parselimiz bulunmakta. 2017 yılı içerisinde 4 yeni proje temel atma ve inşaata başlayacak. Zannediyorum yıl sonuna kadar bu oranın üzerinde bir doluluk söz konusu olacaktır.
Eğitime önem veren ve bunun için çalışan bir başkansınız. Bölgede yapmayı planladığınız Teknik Lise ile ilgili gelinen noktayı anlatırmısınız?
Bizim yapmayı düşündüğümüz okul çok farklı olacak. Çalışmalarımız halen devam etmekte. Kampüs şeklinde yapmayı ,içerisinde gelişmiş bir de laboratuvar planlıyoruz. Bu iş için de TÜBİTAK’la ortak yapabiliriz diye düşünüyoruz. Biz şu an ekibimizle beraber bütün okulları mercek altına aldık. Kendimize en uygun modeli uygulamak istiyoruz. Burada öncelikli hedefimiz elbette bizim ve bu bölgedeki Kimya ağırlıklı OSB’lerin ihtiyacı olacak ara eleman yetiştirmektir. Açacağımız okulumuzda % 60 ara eleman yetiştirebilirsek kendimizi başarılı sayacağız.
Bizim düşündüğümüz, bu okulda öğrenim gören öğrencinin meslek lisesini bitirdiği zaman sadece ara eleman olarak firmalarımıza gelmesi değil. Eğer o öğrencide potansiyel varsa bunu hocalarının yardımı ile bizlerin desteği ile daha akademik okullara hatta yurt dışına göndermek, oralarda alacağı eğitim sonrası ondan faydalanmak olacak. Lisenin 1.sınıfı temel eğitim, ikinci ve 3.sınıflarda ise branş seçimi olacak. Lisemizde seçeceğimiz bölümleri de ihtiyaç dahilinde tespit edeceğiz. Mekatronik, Elektrik-Elektronik, Boya, Ana kimyasallar, Polimer kimya, plastik-poliüretan gibi bölümler olacak. Meslek Lisesi ve tüm eğitim faaliyetlerini ,GEBKİM Eğitim ve Sağlık Vakfı üzerinden yapmayı düşünüyoruz. Bu Vakıf şu an kuruluş aşamasında. Vakfı dışarıya açmayı düşünmüyoruz. GEBKİM üyelerinin dışında sadece Gebze Ticaret Odası’nın olacağı, katkı vereceği bir vakıf olacak.
GEBKİM’in özellikle kimya sektöründe bir merkez haline gelmesi için adımlarınız var mı?
Bu hedef benim şahsen hayal ettiğim bir konu. Neden olmasın ki? Bu konuda çalışmayı da önümüzdeki süreçte başlatacağım. Bizim bölgemizde yerli sermaye de var yabancı sermaye de. Biz gerek bu tür sanayi yapılaşmaları olarak gerekse toplum olarak sermaye birleşimine iyi bakmayan bir milletiz. Bizim bölge olarak dışarıdan ithal ettiğimiz bir çok kalem hammadde var. Bir sürü paralar vererek alıyoruz. Biz burada birleşerek, ortak bir bilgi ve güç birliği ile bu kimyasalları ve hammaddeleri üretebiliriz. Konum olarak da uygun bir yerdeyiz. Limanlara çok yakınız, ulaşım merkezleri bize çok yakın. Bununla ilgili şahsım ve bölge adına bir arayış içerisindeyim..
GEBKİM içerisinde son yaşanan yangında bölge önemli bir tehlike atlattı. Bu yangın ve oluşabilecek başka yangınlar ile ilgili bir aksiyonunuz var mı? Yangın ve diğer güvenlik anlamında bölgenin eksikleri var mı? Eğitimler ya da teçhizatlar yeterli mi?
İzocam yangınına bizim ekibimizin ulaşıp, müdahalede bulunma süresi rekor sayılabilecek bir zamanda olmuştur. Hatta İzocam firmasının yetkilileri , buradaki çalışmamızı bize bir teşekkürle ilettiler. Bölge olarak çok dinamik ve araç gereç bakımından zengin bir yangın birimimiz var. Kimya ağırlıklı bir OSB olmamız zaten bunu gerektiriyor. Bir firma burada fabrika kurarken bizden yangın raporu almak durumundadır. Çok sıkı denetimler, proje üzerinden başlayarak sıkı bir takip sonrası bu rapor verilmektedir. En ufak bir eksiklik olsun, o inşaatı sürdüremez. Kullandığımız araç gereç ve teçhizat, standartların da üzerinde birinci sınıf malzemeler. Her geçen gün de araç sayımızı arttırıyoruz. Eğitim anlamında da iyi durumdayız. Biz üye işyerlerimizin anlaşmış olduğu İş ve İş Güvenliği firmalarının dışında, üçüncü bir göz olarak anlaştığımız, bu alanda uzman bir firma ile bu işyerlerimizi kendi yöntemlerimiz ve uygulamalarımızla ayda en az bir kez olmak üzere kontrol ve denetimden geçiriyoruz. Görülen eksikleri ve yanlış uygulamalar hem OSB Bölge müdürlüğüne hem de ilgili firmaya rapor edilmekte. Firmalara ayrı ayrı eğitim verdiriliyor. Bu uygulamanın nasıl görüldüğüne dair bir anket yaptırdım. Firmalara yazı yazdık. % 98 gibi bir rakamla bizim bu yaptığımız kontrollerden firmaların memnun olduklarını gördük.
GEBKİM olarak sosyal projelere katkınız oluyor mu? Bölge OSB’leri bu konuda ortak bir proje yapabilir mi? Bunlardan bahsedermisiniz?
Sosyal proje ile hayır işlerini ayırmak lazım. OSB yönetmeliği maalesef yaşadığınız ya da bulunduğunuz çevreye, yerleşim yerine bir sosyal proje yapma yetkisini vermiyor. Yönetmelik açık. Bunun için bütçe ayıramazsın diyor. Genel Kurul’da karar aldırıp üyelerin oluruyla bir şeyler yapılabilir. Aslında OSB’ler, bulundukları bölgeye farklı sosyal katkı içinde olmalı. Örneğin OSB’ler bir araya gelerek burada çalışan insanlara yönelik, içerisinde sosyal yaşam alanlarının veya konutlarının yer alacağı bazı projeleri yapabilirler. Burada İMES, Makineciler. Kömürcüler ve biz yan yanayız. Mermerciler Sanayisini de sayarsak 5 OSB buradayız. Bu bölgede önemli projeleri gerçekleştirecek alanlarımız oldukça fazla. Buralara komşu OSB’lerle birlikte ortak sosyal tesisler, spor alanları, parklar, piknik alanları yapılabilir. Su kaynakları varsa bu alanlara su parkları oluşturabilirsiniz, bu suyu sanayinin kullanımına sunabilirsiniz hatta bu suyu enerjiye dönüştürebilirsiniz? Kısacası çok şey yapılabilir. Belediyelerimiz ve bölge milletvekilleri de bu işin yasal prosedüründe, Ankara’ya konuyu aktarma anlamında bize destek olurlar. Bunları yaptıktan sonra da devletten buraya belki bir okul, bir huzur evi, sağlık merkezi ya da bakımevi açmasını isteyebiliriz. Sonrasında ne olur? Burası bir cazibe merkezi olmuş olur. Burada çalışan ve burada oturan insanlar hem komşu OSB çalışanları ile birlik beraberlik hatta komşuluk ilişkilerini geliştirir hem de buradan onca trafik sıkıntısı çekerek başka yerlere bu ihtiyaçlar için gitmek zorunda kalmazlar. Bu zor bir şey değil. Dünyada örnekleri de var.
GEBKİM buradaki limanlardan yeterince faydalanabiliyor mu? Karayolu taşımacılığında 4 OSB’nin de aynı yolu kullanıyor olması sorun getiriyor mu?
Burada yer alan bazı üye firmalarımızın kendi liman işletmeleri var. Diğer firmalarımız da bu bölgedeki limanlardan faydalanıyor. Dolayısı ile limanları kullanmada bir sorun yok. Ama yol konusu tam bir muamma. Dilovası’ndan 4 OSB’ye giden ortak yol bu bölgenin bir kamburudur. Aklın yolu bir; Bu yolun en başından beri 4 hatta 5 OSB’nin içinde yer alan yüzlerce fabrikaya, binlerce personelin taşındığı bölgeye yetmeyeceği en başından belliydi. Bizden vaktiyle aşağıdaki otobana bağlanan üst geçitle ilgili para istendi. Ben o zaman çıktım dedim; Biz bu yola değil, bize de hitap edebilecek, buradaki trafiği rahatlatacak viyadük yapalım, o projeye katkı sunalım. Herkes ayağa kalktı. O yüzden beni bir türlü sevemediler. Ben o anlaşmaya GEBKİM olarak imza atmadım. En azından talep edilen parayı değil ama bir miktar para verdik. Şimdi bu yol büyük sıkıntı. Hele rampanın olduğu alanda her gün uzun kuyruklar oluşuyor ve kamyonlar bu trafiği geçilmez hale getiriyor. Kısacası öncelikli sorunumuz yol sorunudur ve bunun çözülmesi için Karayolları, Bakanlık, KBB herkesten yardım bekliyoruz.